7 Mayıs 2018 Pazartesi

Ramazan Ayı’nda Ne Yapmalı?

‘11 Ayın Sultanı’ olarak bilinen Ramazan Ayı,Müslüman alemi için çok önemli bir zaman dilimi olarak nitelendirilmektedir. Peki bu zaman diliminde ne yapılmalı ve bu zaman nasıl değerlendirilmelidir? Makalemizde bunu açıklayacağız.

Ramazan Ayı’nda, halk arasında en yaygın olan ibadet şekli oruç tutmaktır. Müslümanlar arasında bu eylem,ibadetten çok görev niteliği taşımaktadır. Oruç tutmaktaki asıl amaç; yoksulları, açları, açlıktan ölen çocukları anlamak ve kendi nefsini terbiye etmeyi öğrenebilmektir. Oruç tutmak Ramazan Ayı’nda yapılması gereken en önemli şeydir. Ama oruç tutmak Ramazan Ayı’nda yapılması gerekenlerden sadece bir tanesindir.Bu ayda yapılması gereken şeylerden bazıları da,zekat vermek,hacca gitmek,insanalara iyi davranmak,küs olunan kişiyle barışmak vb. Bunlar sadece Ramazan Ayı’nda yapılıyor olmasa da halk tarafından ‘bu eylemlerin Ramazan Ayı’nda yapılması daha büyük sevaptır’ diye bilinir.


Burada oruç tutarken yapılan bazı hatalara ve herkesin aklındaki sorulara değinmek istiyorum. Çoğu kişinin yaptığı hatalardan bir tanesi oruçlu iken günün çoğunu uyuyarak geçirmektir ki bu şekilde tutulan oruç yanlıştır.Unutulmamalıdır ki oruç tutmanın asıl amacı açları ve yemek bulamayanları anlayabilmektir.Gününü uyuyarak geçiren biri açların yaşadığı durumu tam anlamıyla yaşamış sayılmaz. Halk arasında en çok merak edilen sorulardan biri ise yüzerken,duş alırken vb. durumlarda ağız veya başka bir yol ile vücuda su kaçmasının orucu bozup bozmayacağıdır.Asıl amaçlardan biri nefsini terbiye etmek olduğundan bu durumlar (kasti şekilde su yutmak hariç) orucu bozmamaktadır.

Ramazan Ayı’nda namaz kılmayı geçiştirmemek gerekir. Herhangi bir sebepten namaz kılamayanlar ise kaza namazını kılmalıdır. Bu ay içerisinde içki,uyuşturucu vb.maddelerden kaçınılmalı ve daha çok dini konularla ilgilenilmelidir.Zaman zaman Kur’an okumak,ayet ve hadis okumak halk tarafından önerilen ve benimsenen şeylerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder