14 Mayıs 2018 Pazartesi

Ramazan Mukabelesi!

Karşılaştırma, yüzleştirme anlamına gelen “Mukabele”, Kur’an tarihi ile ilgili bir terimdir. Cibril (a.s.)’ın her sene Ramazan ayında gelip Kur’an’ı Hz. Peygamber (s.a.s.) ile birbirlerine okumalarını ifade eder.

Kur’an’ın Allah tarafından indirildiği şekilde muhafazası, ayet ve sûrelerin tertibinin doğru olarak tespiti ve bunun kontrolü için Cibril (a.s.), her sene Ramazan ayında, Hz. Peygamber (s.a.s.)’e gelirdi. Hz. Peygamber (s.a.s.), Kur’an ayetlerini Cibril’e okurdu. Buna “arz” denir. Aynı ayetleri, mukayese için bir de Cibril (a.s.) okurdu, ki buna da “mukabele” denir.
Ramazan Mukabelesi!
Mukabele; “Zikri (Kur’an’ı) biz indirdik, O’nun koruyucusu da elbette biziz.” (Hicr, 15/9) ayetinin Asr-ı Saâdet’te gerçekleşmiş, bugün de devam etmekte olan bir mucizesinden başka bir şey değildir. Kur’an’ın Ramazan’da nazil olması (Bakara, 2/185), Kur’an okumanın özellikle Ramazan’da kat kat mükâfatlandırılacağı müjdesi, Müslümanların bu ayda en çok Kur’an’la meşgul olmalarına sebep olmuştur. Bu sebeple “Kur’an ayı” olan Ramazan’da cami ve evlerde “mukabele”ler okunur, hatimler yapılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder